A ÎNVĂȚA ÎNVĂȚÂND

 

Arată ca  un paradox, dar de mai multe ori în spatele unei expresii aparent banală sau chiar naivă se poate vedea un adevăr, pe cât de simplu, pe atât de logic.

Ce înseamnă, de fapt, a învăța? Sigur nu înseamnă a repeta pe de rost ceea ce ai citit atât de multe ori încât nici măcar nu mai știi să recunoști ce înseamnă. A învăța înseamnă a face legături logice între experiențele trăite, citite, împărțite, între ceea ce alimentează creierul nostru dar și mai mult ceea ce face ca sensurile noastre sa fie “trezite”, solicitate, provocate.

Imaginați-vă ce ar putea însemna a citi despre un eveniment și a “intra” în evenimentul respectiv, făcându-ne o imagine, imaginându-ne contextul în care evenimentul s-a petrecut, timp, loc, genul oamenilor implicați, senzațiile lor, nevoile lor, motivațiile lor. Cat de ușor ar fi sa învățăm în felul acesta? Cât vor rămâne în experiența noastră imaginea și senzațiile experimentate?

Ce trebuie pentru a ajunge la un astfel de proces?

Un lucru simplu, dar prezent în oricine mai mult decât putem să ne gândim:

Logica

Prin logică învățăm, simțim, experimentăm, trăim, provocăm și suntem provocați.

Folosind logica nu chinuim creierul și energiile noastre cu eforturi pe cât de mari, atât de inutile, eforturi care de altfel nu duc la nimic decât la a aduna informații de care, de fapt, nu vom ști niciodată să ne folosim din cauza lipsei de legături și conexiuni. Cum putem să conectăm ceva ce nu înțelegem, ce nu ne aparține și nici nu va putea vreodată să ne aparțină, ceva ce nu ne-a stârnit nici un interes – decât interesul de a trece o verificare de o zi?

Inteligența trebuie alimentată cu solicitări interesante, cu provocări, cu legături, într-un cuvânt, cu logică.

Asta este ceea ce ne-a stimulat și provocat să luăm decizia de a porni un nou și stimulator drum, gândit pentru a asigura copiilor ce ne-au bucurat pe parcursul anilor petrecuți împreună, o prelungire de drum cu  același fundații ce l-au susținut de la început.

Proiectul este gândit pentru a completa un ciclu de învățământ bazat pe aceleași principii și valori pe care le-am ales, păstrat și dezvoltat de la bun început în Grădinița Nanny și pentru care ni se pare doar normal să-i dăm o logică continuare.